Psychedelische Therapie Nederland

Dopamine overschot


Dopamine overschot

Bij een dopamine overschot ontstaan er klachten die veelal lijken op de klachten die worden gemeld bij langdurig cocaïne gebruik. ADHD en dopamine hebben ook een verband met elkaar.

Anorexia, andere eetstoornissen en hyperactiviteit kunnen een gevolg zijn van een te hoog dopamineniveau. Wel willen wij benadrukken dat een te hoog dopamineniveau minder problemen veroorzaakt als deze meer in balans is met andere neurotransmitters en dan met name serotonine. Te veel dopamine is in verband gebracht met menstruatiestoornissen, vertraagde puberteit, onvruchtbaarheid en verminderde immuniteit.

Volgens de ‘British Journal of Nursing’ is verhoogde dopamine in het limbisch systeem gekoppeld aan schizofrenie, paranoia en terugtrekking uit sociale situaties. Geneesmiddelen zoals amfetaminen en cocaïne, veroorzaken dopamine-opbouw, wat leidt tot door drugs geïnduceerde psychose of schizofrenie.
Hoge concentraties dopamine in de hersenen worden gevonden bij patiënten met ADHD en Parkinson-patiënten. Deze personen met een verhoogd dopamineniveau in de hersenen hadden meer kans om impulsief te handelen met de behoefte aan onmiddellijke bevrediging en verslavingen.

Wij willen graag aan dit verhaal toevoegen dat een verhoogd dopamine niveau veel minder tot geen problemen geeft als dopamine beter omgezet kan worden naar noradrenaline en adrenaline (zie onderstaande afbeelding). Hierdoor wordt de balans tussen serotonine, dopamine, en noradrenaline beter waardoor u juist in tevredenheid kunt leven.

Lees hier meer over de juiste balans van dopamine

Vorming van GABA, dopamine en serotonine.


Dopamine overschot