Legale status van MDMA therapie in Nederland

MDMA (3,4-methyleendioxymethamfetamine) is op dit moment geclassificeerd als Lijst 1 harddrug van de Nederlandse opiumwet. Dit zou moeten betekenen dat het schadelijker voor de gezondheid is dan de softdrugs op Lijst 2. Wegens deze classificering is MDMA illegaal om te bezitten. Vanwege de wetgeving is het dus makkelijk om op een legale manier gebruik te maken van de therapeutische voordelen van MDMA therapie.

Onderzoek naar MDMA therapie

Op dit moment lopen er meer dan 110 wetenschappelijke studies naar de effecten van een MDMA behandeling bij PTSS, trauma en angsten. Dit is uiteraard niet zonder reden aangezien de eerdere onderzoeken mooie resultaten lieten zien.

Zie hier het overzicht van studies naar MDMA

MDMA therapie zal weer legaal worden in Nederland

Wij verwachten wegens de vele positief afgeronde onderzoeken naar MDMA en psilocybine dat in 2025 psilocybine therapie weer legaal gaat worden en kort daarna ook MDMA therapie. De schatting voor het legaliseren voor MDMA sessies is nu 2026.

Alternatieven voor MDMA therapie

Hier in Nederland kunnen we op een legale manier psilocybine therapie aanbieden door niet de pure stof psilocybine te gebruiken, maar wel de psilocybine-houdende magische truffels. Psilocybine en MDMA verschillen wel in werking waarbij MDMA voornamelijk het gemoedstoestand en openheid verandert, geeft psilocybine ook hallucinaties. Die extra hallucinaties kunnen als nadeel en als voordeel worden gebruikt of beoordeeld.

Lees hier meer over psilocybine therapie bij PTSS

Waar een wil is…

Er is een manier om MDMA therapie in Nederland te ondergaan. De aanpak is een grijs gebied en als je benieuwd bent hoe het werkt dan kunnen we je wellicht eerder helpen dan de legalisering van MDMA therapie. Nieuwsgiering? Neem dan contact met ons op.

Contact opnemen