MDMA therapie volgens de wetenschap

MDMA therapie wordt steeds meer onderzocht als therapeutisch hulpmiddel en wordt waarschijnlijk binnen enkele jaren gezien als behandeling voor diverse psychische aandoeningen. MDMA therapie kan volgens de wetenschap vooral helpen bij angstgerelateerde klachten. Volgens wetenschappelijk onderzoek kan MDMA therapie helpen bij onderstaande aandoeningen of situaties.

  1. Posttraumatische stressstoornis (PTSS): MDMA therapie is uitgebreid onderzocht als een behandelingsoptie voor PTSS. Verschillende klinische onderzoeken hebben aangetoond dat MDMA-geassisteerde therapie significante vermindering van PTSS-symptomen kan bieden, waaronder herbelevingen vermijdingsgedrag en hyperarousal.
  2. Angststoornissen: Onderzoek suggereert dat MDMA therapie kan helpen bij de behandeling van verschillende angststoornissen, waaronder sociale angststoornis en gegeneraliseerde angststoornis. Het kan leiden tot verbeteringen in angstsymptomen, sociale vaardigheden en emotioneel welzijn.
  3. Depressie: Hoewel het onderzoek naar MDMA therapie bij depressie nog in de beginfase is, zijn er aanwijzingen dat het een mogelijke behandelingsoptie kan zijn. Er zijn studies die suggereren dat MDMA-geassisteerde therapie positieve effecten kan hebben op stemming, zelfacceptatie en empathie, die kunnen bijdragen aan het verminderen van depressieve symptomen.
  4. Autisme: Sommige onderzoeken hebben gekeken naar de effecten van MDMA therapie bij volwassenen met autisme. Hoewel er nog beperkt onderzoek beschikbaar is, tonen de voorlopige resultaten aan dat MDMA kan bijdragen aan het verminderen van sociale angst en verbetering van sociale vaardigheden en empathie.
  5. Verslavingsstoornissen: MDMA therapie is onderzocht als een mogelijke behandeling voor verslavingsstoornissen, zoals alcoholisme en posttraumatische drugsgerelateerde stoornis. Het kan helpen bij het verkrijgen van inzicht in de onderliggende oorzaken van verslaving en het vergroten van motivatie voor gedragsverandering.
  6. Relatieproblemen: Sommige onderzoeken hebben gekeken naar de effecten van MDMA therapie op relatieproblemen, met name bij koppels. MDMA kan helpen bij het bevorderen van empathie, communicatie en verbondenheid tussen partners, wat kan bijdragen aan het verbeteren van de relatiedynamiek.
  7. Palliatieve zorg: Er zijn onderzoeken gaande naar de rol van MDMA therapie bij palliatieve zorg, met name bij het verminderen van angst en het verbeteren van de kwaliteit van leven bij terminale patiënten. Voorlopige resultaten suggereren positieve effecten op het gebied van emotioneel welzijn en acceptatie van de dood.
  8. Obsessieve-compulsieve stoornis (OCS): Hoewel er beperkt onderzoek is naar MDMA therapie bij OCS, zijn er aanwijzingen dat het therapeutisch potentieel kan hebben. MDMA kan helpen bij het verminderen van angstsymptomen en rigide denkpatronen, waardoor er ruimte ontstaat voor nieuwe perspectieven en gedragsverandering.

Hoe werkt MDMA tijdens therapie?

MDMA werkt door vooral de activiteit van te verhogen dopamine, noradrenaline en serotonine. Deze neurotransmitters helpen bij het reguleren van de stemming, energie, eetlust, emoties, seksuele activiteit en slaappatronen. Bij MDMA therapie in Nederland wordt momenteel alleen gewerkt met een legale analoog, die dezelfde werking heeft. De uitgebreide uitleg over hoe MDMA en legale anologen werken is te vinden via de onderstaande pagina.

Werking en veiligheid MDMA

De MDMA sessie

MDMA sessies behoren tot een traject dat verschillende elementen omvat om veiligheid en werkzaamheid te garanderen. Het begint met een uitgebreide screening en intake-proces om te bepalen of de persoon geschikt is voor de sessie en om eventuele medische contra-indicaties vast te stellen. Na de intake wordt er tijd besteed aan het verbeteren van de neurochemie en mentale voorbereiding door middel van kleine opdrachten en aanbevelingen.

Op de dag van de MDMA sessie wordt er tijd uitgetrokken voor het bespreken van doelen, het managen van verwachtingen en het geven van tips om tijdens de sessie om te gaan met verschillende situaties. De sessie zelf wordt gekenmerkt door afwisselende gesproken en ongesproken perioden, waarbij geadviseerd wordt om bijvoorbeeld gebruik te maken van een oogmasker terwijl er naar muziek wordt geluisterd.

Na afloop van de sessie vindt nog een nabespreking plaats om de sessie te integreren en een beter begrip van de ervaringen te ontwikkelen. Deze fase is van het grootste belang en wordt één week na de sessie afgerond met een telefonisch gesprek om ervoor te zorgen dat het traject naar genezing en persoonlijke groei op het juiste spoor blijft. Samenvattend, een MDMA-sessie is een complex proces dat gedegen screening, voorbereiding, sessie en integratie vereist.

Aanmelden voor MDMA therapie

De intake invullen is de eerste stap naar een MDMA sessie. De intake vormt tevens de basis voor de persoonlijke adviezen en plan van aanpak voor jouw sessie. Maak gebruik van de onderstaande links om verder te gaan.

Start de intake | Informatie MDMA therapie