Bescherming van β-cellen

In een recent onderzoek gepubliceerd in het tijdschrift Genes onderzochten wetenschappers de effecten van psilocybine  op de levensvatbaarheid en functie van β-cellen. Deze cellen spelen een cruciale rol bij de regulatie van bloedglucosewaarden en zijn relevant voor diabetes type II.

De belangrijkste bevindingen zijn als volgt:

  1. Serotonine en β-cellen: Psilocybine heeft agonistische effecten op de serotonine 5-HT2A- en 5-HT2B-receptoren, vergelijkbaar met serotonine. Dit onderzoek richtte zich op de invloed van psilocybine op β-cellen in een in vitro systeem.

  2. Beschermend effect: Psilocybine bleek de verlies van β-cellen veroorzaakt door hoge glucose- en lipidenomstandigheden (HG-HL) effectief te verminderen. Dit werd mogelijk gemedieerd door de regulatie van apoptotische biomarkers en de remming van TXNIP, STAT-1 en STAT-3-fosforylatie.

  3. Dedifferentiatie: Psilocybine had ook invloed op genen die betrokken zijn bij β-cel dedifferentiatie, zoals Pou5f1 en Nanog. Dit suggereert dat psilocybine mogelijk kan helpen bij het voorkomen van β-cel dedifferentiatie.

Waarom bescherming van β-cellen belangrijk is bij diabetes

Het beschermen van β-cellen is belangrijk bij diabetes omdat deze cellen verantwoordelijk zijn voor de productie en afgifte van insuline in de alvleesklier. Insuline is een hormoon dat essentieel is voor het reguleren van de bloedsuikerspiegel. Bij diabetes type 1 worden de β-cellen aangevallen en vernietigd door het eigen immuunsysteem, waardoor er geen insuline meer wordt geproduceerd. Bij diabetes type 2 worden de β-cellen overbelast door de continue hoge bloedsuikerspiegel en kunnen ze uiteindelijk uitgeput raken, waardoor de insulineproductie afneemt.

Het beschermen van β-cellen is belangrijk omdat het de progressie van diabetes kan vertragen of zelfs voorkomen. Door de β-cellen te beschermen, kan de insulineproductie op peil blijven en kan de bloedsuikerspiegel beter worden gereguleerd. Dit kan complicaties en symptomen van diabetes verminderen of voorkomen.

Psilocybine als ontstekingsremmer

Wetenschappelijk onderzoek heeft eerder aangetoond dat psilocybine werkt als ontstekingsremmer. Tijdens de psilocybine-sessie was er een daling te zien van TNF-α. Na zeven dagen werd er een significante afname van IL-6 en CRP waargenomen in vergelijking met de placebogroep. Deelnemers meldden langdurige positieve effecten na psilocybine. Een grotere daling van IL-6 en CRP-niveaus na een week werd gemeld. Het verminderen van de productie van ontstekingsmarkers door psilocybine de effectiviteit van psilocybine bij diabetes versterken .

psilocybine en diabetes

Wat je nog meer kan doen om β-cellen te beschermen

Er zijn verschillende manieren om β-cellen te beschermen, zoals het verminderen van ontstekingen, het vermijden van oxidatieve stress en het handhaven van een gezonde levensstijl. Het eten van een uitgebalanceerd dieet met minder suikers, regelmatig bewegen, voldoende slapen en stress verminderen zijn allemaal belangrijke factoren die kunnen bijdragen aan het beschermen van β-cellen en het beheersen van diabetes. Daarnaast kunnen bepaalde voedingsstoffen en supplementen, zoals omega-3 vetzuren, vitamine D en antioxidanten, ook helpen bij het beschermen van β-cellen.

Welke dosering psilocybine?

De dosering psilocybine is bij het onderzoek naar diabetes en de bescherming van β-cellen niet vermeld. Vooralsnog lijkt het erop dat de hoeveelheid psilocybine meer is geweest dan de hoeveelheid die wordt gebruikt bij microdoseringen. Volgens meerdere onderzoeken bereik je meer anti-inflammatoire effecten van psilocybine namelijk bij meerdere hogere doseringen met voldoende tijd tussen deze psilocybine sessies.

Psilocybine onder begeleiding

Een effectieve en hogere dosering van psilocybine kan zorgen voor sterke hallucinaties. Psilocybine onder begeleiding werkt vaak beter omdat de aanwezigheid van een ervaren begeleider zorgt voor een veilige en gestructureerde omgeving. Een begeleider kan helpen om eventuele angsten en ongemakken tijdens de sessie te verminderen en kan ook ondersteuning bieden bij het verwerken van de ervaringen na afloop. Daarnaast kan een begeleider helpen om de sessie te sturen en te begeleiden naar specifieke doelstellingen, zoals het verkennen van bepaalde thema’s of het werken aan persoonlijke groei. Een goede begeleider zal de juiste setting en sfeer creëren, zorgen voor een veilig gevoel, veilige setting en de nodige ondersteuning bieden gedurende het hele proces. Dit kan leiden tot een diepere en meer betekenisvolle ervaring. Zo’n diepere psilocybine trip lijkt bij een behandeling bij diabetes niet belangrijk te zijn, maar kan helpen om meer te halen uit een psilocybine sessie, zoals meer rust en daarmee minder ontstekingswaarden.

Wil je weten of je een psilocybine sessie kunt ondergaan of wil je meer leren over wat psilocybine is? Vul de intake in via de knop of lees meer via de psilocybine informatie pagina.