Psilocine verdiend meer aandacht

Psilocine is minder bekend dan psilocybine en we noemen vaak de sessies of therapieën met truffels of paddo’s psilocybine therapie. Wegens de naamsbekendheid van psilocybine, wordt er snel vergeten dat psilocybine vrij weinig effect geeft en dat we het eigenlijk psilocine therapie moeten noemen. Hier zijn een paar redenen waarom:

1. Psychoactieve werking: Psilocine is de stof die verantwoordelijk is voor de psychedelische effecten van paddo’s en truffels. Hoewel psilocybine een beperkt psychoactief effect heeft, is het relatief klein in vergelijking met psilocine. Psilocine komt in mindere mate voor in paddo’s en truffels, maar het oxideert sneller dan psilocybine. De meeste effecten komen van psilocybine die na inname wordt omgezet naar psilocine. Dit proces vindt plaats wanneer psilocybine door het lichaam wordt omgezet. Hierdoor verliest het een molecuul, de fosfaatgroep, wat resulteert in de vorming van psilocine.

2. Serotonine-receptoren: Psilocine heeft een vergelijkbare structuur als serotonine en kan gemakkelijk de bloed-hersenbarrière passeren. Hierdoor kan het zich binden aan de serotonine-receptoren in de hersenen, met name de 5-HT2A-receptor. Door de hogere stimulatie van deze receptoren ontstaan de hallucinogene effecten. Psilocine is echter wel gevoeliger voor oxidatieprocessen die worden gekatalyseerd door van nature aanwezige MAO-enzymen. Geoxideerde psilocybine en psilocine verliezen hun psychoactieve werking.

psilocine

Waarom noemen we het psilocybine therapie

Vanwege het feit dat psilocine eerder oxideert dan psilocybine, is het minder praktisch om psilocine te geven. Als je psilocine niet beschermt tegen zuurstof en licht kan het zijn dat het sneller afbreekt voor de inname en dat je dan niet weet hoeveel je exact aan werkzame stoffen hebt ingenomen, waardoor onderzoekers vaker werken met het langer houdbare psilocybine. Hierdoor wordt er ook vaker gesproken over psilocybine, terwijl de werkzame stof uiteindelijk psilocine is.

Is psilocine legaal?

Net zoals psilocybine staat ook psilocine vermeld in de Opiumwet en dat maakt deze stof illegaal om te bezitten en/of te verkopen. Om in Nederland legaal een psilocine sessie te doen, kan dit alleen als er gebruik gemaakt wordt van magische truffels. Deze magische truffels bevatten onder andere psilocine en psilocybine en komen dus overeen met de effecten die zou kunnen krijgen van puur alleen psilocine. De termen, truffeltherapie, paddotherapie, psilocybinetherapie en psilocinetherapie worden door elkaar heen gehaald, maar in Nederland zal een aanbieder die zich aan de wet houdt alleen werken met magic truffels, ondanks de verschillende termen.

Psilocine is geen medicijn

Net zoals psilocybine is psilocine geen erkend medicijn en mogen in Nederland de sessies met dit soort psychedelica niet gezien worden als medische behandelingen. Toch kiezen veel mensen er wel voor om deze onofficiële therapieën te ondergaan. Wij dienen altijd te benadrukken dat de onderzoeksresultaten geen garantie biedt voor de uitkomsten per individu en dat niet iedereen zomaar psychedelische stoffen zoals psilocine en psilocybine kan gebruiken. Een controle op contra-indicaties is altijd nodig en dit kan vrijblijvend via de onderstaande knop.