Psilocybine onder begeleiding en truffels

Psilocybine is een psychoactieve stof die voorkomt in bepaalde paddenstoelen en truffels. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat deze stof steeds vaker wordt gebruikt onder begeleiding tijdens truffelceremonies in de context van psychedelische therapie. Het potentieel van psilocybine onder begeleiding voor de verbetering van ons mentale welzijn wordt in dit artikel dieper besproken.

Wat is psilocybine?

Psilocybine is een psychoactieve stof die voorkomt in magische truffels en paddo’s. Het heeft verschillende effecten op het brein, zoals een verhoogde sensatie van verbondenheid met de omgeving, veranderingen in perceptie en verstoringen van het gevoel van tijd. Psilocybine wordt omgezet naar psilocine en werkt door zich te binden aan serotonine receptor sites in de hersenen, met name de 5-HT2A receptor. Dit leidt tot veranderingen in de prikkelverwerking en neurochemie, wat verantwoordelijk is voor de euforische en hallucinogene effecten. Psilocybine wordt vaak ingezet bij depressie, verslavingen en sociale angst.

Psilocybine therapie steeds bekender

In de afgelopen jaren is er toenemende wetenschappelijke belangstelling voor psychedelische therapie als een alternatieve behandeling voor verschillende psychische aandoeningen, waaronder depressie, angststoornissen en verslavingen. Psilocybine speelt hierbij een belangrijke rol, omdat het wordt beschouwd als een potentieel revolutionaire ontwikkeling in de psychiatrie. Steeds meer onderzoek naar psychedelica gaat richting psilocybine en MDMA.

Psilocybine onder begeleiding in Australië

In Australië wordt psilocybine al onder begeleiding gebruikt als een officiële behandeling. Dit betekent een grote stap vooruit in de erkenning van de effectiviteit van psychedelische therapieën. In Nederland is psilocybine therapie nog geen erkende medische behandeling, maar daar kan met een paar jaar verandering in komen. In Nederland is het al wel mogelijk om via magic truffels een zelfde soort psilocybine sessie te krijgen.

Hoe werkt psilocybine onder begeleiding?

Zoals onderzoek aantoont kan onder begeleiding psilocybine therapie worden gebruikt om verschillende klachten zoals depressie, verslaving en angst te behandelen. Dit soort behandelingen worden altijd via een protocol gedaan, waarbij de doelstelling belangrijk is voor het kiezen van een protocol.

psilocybine trip onder begeleiding

Zo’n protocol of traject traject bestaat uit verschillende stappen. Allereerst is er een aanmelding, neurotransmitter test en intake. Vervolgens komt er een advies over voeding, beweging en supplementen op basis van de testresultaten. Na ongeveer 2-3 weken na de start vindt de psilocybine sessie plaats. Op dezelfde dag vindt er een nabespreking plaats en na 1-2 weken volgt er nog een nabespreking. Het doel van het traject is om zowel lichamelijk als geestelijk gezond te worden.

Ervaren begeleiding bij psilocybine

Ervaring is cruciaal bij het begeleiden van psilocybine sessies. Ervaren therapeuten en psychologen weten hoe ze de sessies kunnen aanpassen naar de individuele behoeften van de cliënt. Naast het bieden van fysieke veiligheid kan een goede therapeut helpen om meer uit de sessie te halen. Bovendien helpt de therapeut ook bij het integreren van de ervaringen na afloop van de sessie.

Bij Triptherapie werken therapeuten en psychologen met de meeste ervaring als het gaat on individuele psychedelische sessies. Meer dan 2200 klanten hebben zij geholpen door te ondersteunen waar nodig. Momenteel kan je kiezen uit zes verschillende begeleiders met elk hun eigen achtergrond. Kies je voor een geschoolde psycholoog, psychosociaal therapeut of een ervaringsdeskundige? Maak gebruik van de knoppen om de juiste persoon voor jou te vinden.

Mannelijke begeleiders

Vrouwelijke begeleiders

FAQ psilocybine

Is psilocybine veilig?

Psilocybine is één van de meest veilige stoffen die het bewustzijn kan veranderen. Toch dienen we rekening te houden met bepaalde contra-indicaties. Vul daarom altijd de intake in voordat je een sessie boekt.

Wat zijn de contra-indicaties voor psilocybine?

De volgende lijst is niet volledig, maar geeft een duidelijk beeld van gangbare contra-indicaties:

 • Zwangerschap
 • Schizofrenie
 • Bipolaire stoornis
 • Borderline
 • Psychose gevoeligheid (of verleden met psychose)
 • Ernstige Bloeddruk/hartklachten
 • Hersenbloedingen
 • Lithium
 • Hartmedicatie
 • Bloeddrukmedicatie
 • Opoïden (tramadol, morfine en codeïne)
 • TCA (Amitryptiline, Nortriptyline e.d.)
 • MAO remmers (Fenelzine, Tranylcypromine e.d.)
Is psilocybine therapie legaal?

Psilocybine therapie kan legaal plaatsvinden door het gebruik van magic truffels met psilocybine als een bestandsdeel van de truffel. In Nederland is psilocybine therapie dan ook eigenlijk truffeltherapie.

Hoe lang duurt een psilocybine sessie onder begeleiding?

Gemiddeld duurt een psilocybine sessie zo’n zes uur. Uiteraard kan het bij sommige personen iets langer of korter duren. Na de sessie kan het zijn dat er nog milde effecten waargenomen worden, dus autorijden is nog niet meteen mogelijk.

Wat zijn de voordelen van psilocybine onder begeleiding?

De begeleiding tijdens een psilocybine reis kan helpen een veilig gevoel te creëren om aan te gaan wat nodig is. Tevens helpt de begeleider je voor te bereiden en is de begeleiding er ook om je te helpen tijdens de integratiefase.

Meer informatie

Meer informatie over psilocybine en waarom de meeste mensen dit onder begeleiding doen van een psycholoog of therapeut, is te vinden via de onderstaande knop.