Therapie met psychedelica (PAT)

PAT staat voor Psychedelic Assisted Therapy, een vorm van psychotherapie waarbij psychedelica gebruikt worden om een therapeutisch effect te bereiken. Deze vorm van therapie wordt momenteel onderzocht als behandeling voor verschillende psychische aandoeningen zoals depressie, angststoornissen en verslaving. Er wordt vaak gesproken over Psychedelica therapie of psychedelische therapie als men het heeft over deze vorm van therapie.

Het idee achter PAT is dat de psychedelische ervaring kan helpen om diepere lagen van het bewustzijn te bereiken en emotionele problemen aan te pakken. De psychedelische sessies worden gedaan onder begeleiding van een getrainde professional en in een veilige omgeving om de risico’s te minimaliseren en een optimaal therapeutisch resultaat te bereiken.

Psychedelica als medicijn

In Nederland zijn psychedelica momenteel niet geclassificeerd als medicijn. Er wordt nu nog veel onderzoek gedaan om de effectiviteit en veiligheid ervan te kunnen aantonen. Op dit moment staan er nog een hoop psychedelische stoffen op een verboden lijst en kan er alleen gewerkt worden met een paar die er niet op staan.

In Australië is er al wel vooruitgang geboekt in het classificeren van sommige psychedelica als medicatie. Zo is MDMA bijvoorbeeld recentelijk goedgekeurd als behandeling voor post-traumatische stressstoornis (PTSS) en wordt psilocybine ingezet tegen depressie.

Psychedelica als medicijn

In Nederland zijn psychedelica momenteel niet geclassificeerd als medicijn. Er wordt nu nog veel onderzoek gedaan om de effectiviteit en veiligheid ervan te kunnen aantonen. Op dit moment staan er nog een hoop psychedelische stoffen op een verboden lijst en kan er alleen gewerkt worden met een paar die er niet op staan.

In Australië is er al wel vooruitgang geboekt in het classificeren van sommige psychedelica als medicatie. Zo is MDMA bijvoorbeeld recentelijk goedgekeurd als behandeling voor post-traumatische stressstoornis (PTSS) en wordt psilocybine ingezet tegen depressie.

Psychedelica sessies in Nederland

De sessies met psychedelica die in Nederland worden gedaan mogen geen medische behandelingen genoemd worden vanwege de wetgeving. Wel zijn er legale psychedelische sessies mogelijk.  Voor psilocybine-sessies geldt dat het legaal is zolang er magische truffels als basis wordt gebruikt. Voor MDMA en LSD zijn er legale sessies mogelijk door te werken met analogen of prodrugs. Gebruik de onderstaande knoppen voor meer informatie.

Psychedelica onder begeleiding

Psychedelica, zoals LSD en psilocybine, hebben onder begeleiding een ander effect dan bij partygebruik. Bij partygebruik wordt doorgaans een hoge dosis genomen, zonder begeleiding en in een onbekende omgeving. Dit kan leiden tot overweldigende en intense ervaringen, soms zelfs met negatieve gevolgen als paranoia en angst.

Onder begeleiding worden psychedelica echter gebruikt in een gecontroleerde omgeving, met de juiste dosering en onder het toeziend oog van een ervaren therapeut. Dit kan helpen om diepere lagen van het bewustzijn te verkennen, waardoor het mogelijk wordt om tot inzichten en persoonlijke groei te komen.

Voor de psychedelica therapie

Bij de voorbereiding op therapie met psychedelica worden verschillende stappen ondernomen om de ervaring zo veilig en effectief mogelijk te maken. Allereerst wordt een uitgebreide screening uitgevoerd om te bepalen of de persoon geschikt is voor behandeling met psychedelica. Hierbij wordt onder andere gekeken naar de medische geschiedenis, huidige medicatiegebruik en eventuele contra-indicaties.

Daarnaast worden vaak dieetaanpassingen geadviseerd, zoals het vermijden van bepaalde voedingsmiddelen zoals rood vlees, alcohol en cafeïne. Ook kan worden geadviseerd om supplementen te gebruiken, zoals magnesium of omega-3 vetzuren.

Het lezen van boeken en het bekijken van video’s kan helpen om meer kennis op te doen over de therapeutische toepassingen van psychedelica en om vertrouwen op te bouwen in de behandeling. Een voorbereidend gesprek met de behandelaar kan helpen om vragen te beantwoorden en angsten te bespreken, zodat de persoon zich zo goed mogelijk kan voorbereiden op de ervaring.

De therapie-sessie met psychedelica

Tijdens de therapie-sessie zal je een van de bekende psychedelica innemen. Echter, voordat je verder gaat met de inname, zullen er voorbereidende werkzaamheden plaatsvinden zodat je leert omgaan met bepaalde situaties. Tijdens het eerste gesprek kunnen de doelstellingen van de sessie besproken worden en je kunt geïntroduceerd worden in bepaalde begrippen die tijdens de trip een eigen leven kunnen gaan leiden. Na inname van het psychedelicum zal je een beginnende werking ervaren, afhankelijk van het gekozen middel, gevolgd door gesprekken afgewisseld met introspectieve momenten. Aan het einde van de sessie zal er gelegenheid zijn om de inzichten die je hebt opgedaan te bespreken.

Na de psychedelische sessie

De integratie van therapie met psychedelica is een belangrijk element bij de behandeling van mentale gezondheidsproblemen. Het gebruik van psychedelica kan een intense en diepgaande ervaring zijn en daarom is het van belang dat patiënten de gelegenheid krijgen om de ervaring te verwerken en te integreren in hun dagelijks leven. Vaak wordt hierbij gebruik gemaakt van telefoonconsulten, waarbij de therapeut de patiënt een week na de sessie belt om te evalueren hoe de patiënt zich voelt en om eventuele zorgen of vragen te bespreken. Deze vorm van nazorg is essentieel om ervoor te zorgen dat de patiënt het meeste haalt uit de therapie met psychedelica en de ervaring kan verwerken op een manier die positief en waardevol is voor hun persoonlijke groei en welzijn.

Aanmelden voor psychedelica therapie

De intake die vereist is om een sessie aan te vragen met psychedelica is te bereiken via de onderstaande knop. Op de pagina van de intake staan ook een een aantal belangrijke contra-indicaties vermeld zodat je zelf als snel een controle kunt doen of het voor jou geschikt is om psychedelica the gaan gebruiken.

Psychedelische therapie

FAQ psychedelica therapie

Wat doen psychedelica met je?

Psychedelica zijn drugs die ervoor zorgen dat iemand de wereld anders ziet en ervaart. Tijdens een trip kan alles wat iemand ziet, ruikt en voelt anders zijn dan normaal. Kleuren kunnen feller lijken en het kan vaak lijken alsof dingen bewegen. Ook de manier waarop iemand denkt kan anders zijn. De duur van een trip varieert per drug.

Welke drugs vallen onder psychedelica?

De meeste drugs die hallucinaties opwekken vallen onder psychedelica, waaronder psilocybine, DMT, LSD en stoffen die op deze drie lijken. MDMA wordt door velen ook gezien als psychedelicum, maar werkt op een geheel andere manier.

Wat is het gevaar van psychedelica?

Een bad trip, blijvende negatieve gevoelens, psychose, blijvende visuele verstoringen en het verergeren van bestaande klachten zijn enkele risico’s.

Welke psychedelica zijn het gevaarlijkst?

Welk psychedelicum het gevaarlijkst is, verschilt per gebruiker. MDMA en ayahuasca hebben meer risico’s op bijwerkingen en interacties met medicijnen. Ook de dosering van de gebruikte stoffen speelt een rol

Welke psychedelica zijn legaal?

Psilocybine is in Nederland alleen legaal als magische truffels, MDMA als analoog en LSD als prodrug.