Veel vragen over DMT

We krijgen de laatste tijd veel meer vragen over DMT en hoe DMT werkt. In deze blog beantwoorden we in ieder geval de meestgestelde vragen, kijken we naar recente wetenschappelijke onderzoeken en proberen we een voorspelling te doen of/wanneer DMT therapie een regulieren behandeling kan worden.

Ayahuasca vergeleken met psilocybine, psiloflora en Psilohuasca

Ben je op zoek naar de vergelijking tussen ayahuasca, psilocybine, psiloflora en psilohuasca? Het toevoegen van MAOi aand psychedelica is namelijk nodig bij sommige psychedelica en bij andere weer niet. We schreven er eerder over in een blog. Zie ook:

Vergelijking ayahuasca, psilocybine, psilohuasca en psiloflora

FAQ DMT

Wat houdt DMT in?

DMT staat voor N,N-dimethyltryptamine. Het is een hallucinogene stof die van nature voorkomt in bepaalde planten en dieren, en ook synthetisch kan worden geproduceerd. De molmassa van DMT is ongeveer 188,27 gram/mol.

DMT heeft een overeenkomst met serotonine doordat het een structurele gelijkenis heeft met serotonine, een neurotransmitter die betrokken is bij de regulatie van stemming, slaap en andere functies in het lichaam. DMT kan binden aan serotonine-receptoren in de hersenen, wat leidt tot hallucinogene effecten.

In welke planten zit DMT?

DMT komt van nature in verschillende planten voorkomt. Hier zijn enkele planten en hun geschatte DMT-gehalte:

1. Psychotria viridis (Chacruna): Ongeveer 0,1-1% DMT
2. Mimosa hostilis (Jurema): Ongeveer 0,5-1,0% DMT
3. Acacia confusa (Formosa-wattle): Ongeveer 1,0-2,0% DMT
4. Phalaris grassen: Ongeveer 0,1-1,0% DMT (afhankelijk van de soort)

De DMT-gehaltes kunnen variëren afhankelijk van seizoensinvloeden, groeiomstandigheden en oogstmethoden.

Kan je DMT eten?

DMT kan niet bij eten ervan niet effectief worden opgenomen door het lichaam zonder een MAOi, omdat DMT snel wordt afgebroken door het enzym monoamine oxidase in de maag en lever. Ook als je planten met DMT eet werkt DMT niet oraal.

Wat gebeurt er als je DMT gebruikt?

DMT is een zeer sterk hallucinogene psychedelische stof die werkzaam is als je deze inhaleert. Als je DMT wou willen innemen als drankje, dan is er een MAO remmer nodig om de werking ervan te behouden. De DMT in combinatie met zo’n MAOi wordt ayahuasca genoemd. De tijdsduur van de trip is wel heel anders tussen inhaleren en ayahuasca drinken.

Wat gebeurt er als je DMT rookt op vapet?

Het roken van DMT op een vaporizer kan leiden tot intense psychedelische effecten. De exacte duur en de ervaring kunnen verschillen, afhankelijk van factoren zoals de dosis, zuiverheid en individuele gevoeligheid. Over het algemeen worden de effecten van DMT snel gevoeld, met een snelle onset binnen enkele seconden tot een minuut na inhalatie. De piek van de ervaring kan meestal bereikt worden binnen 5 tot 10 minuten na inhalatie. De coming down fase kan variëren, maar over het algemeen duren de effecten van DMT ongeveer 30 minuten tot 1 uur.

Is DMT sterk hallucinerend?

Ja, DMT wordt beschouwd als een zeer sterke hallucinogeen. Het staat bekend om zijn krachtige en intense hallucinogene effecten, waaronder visuele vervormingen, veranderingen in het bewustzijn en spirituele ervaringen. Veel mensen beschouwen DMT als een van de krachtigste psychedelica vanwege de intensiteit van de ervaringen die het kan veroorzaken.

Wat is de actieve hoeveelheid DMT bij vapen?

Bij roken of vapen wordt doorgaan 10 mg gezien als lage dosering, 30mg als gemiddeld en 60mg als zeer sterk. Alles erboven is zeker voor beginners een te sterke ervaring.

Hoe wordt DMT gerookt?

DMT kan op verschillende manieren worden gerookt, waaronder met behulp van een vape pen of een bong. Hier zijn de stappen die vaak worden gebruikt:

Vape Pen:
1. Zorg ervoor dat je een vape pen hebt die geschikt is voor het verdampen van DMT.
2. Vul de vape pen met een kleine hoeveelheid DMT.
3. Volg de instructies van de fabrikant om de vape pen in te schakelen en de juiste temperatuur in te stellen.
4. Neem langzaam en voorzichtig een trekje van de vape pen, houd de damp enkele seconden in je mond en adem dan uit.

Bong:
1. Vul een bong met water en zorg ervoor dat het mondstuk droog is.
2. Plaats een kleine hoeveelheid DMT op een gaasje of gebruik een speciaal DMT-pijpje.
3. Verhit het DMT met een aansteker of een torch, terwijl je voorzichtig inhaleert.
4. Houd de rook enkele seconden in je longen en adem dan uit.

In alle gevallen is toezicht zeer aan te raden aangezien sommige personen ‘out’ kunnen gaan en per ongeluk dingen in fik steken, in de eigen kost kunnen stikken of op een andere manier zichzelf beschadigen.

Is DMT en ayahuasca hetzelfde?

Nee, DMT en ayahuasca zijn niet hetzelfde. DMT is een psychedelische stof die van nature voorkomt in verschillende planten en dieren. Het kan ook chemisch gesynthetiseerd worden. Ayahuasca daarentegen is een brouwsel dat traditioneel wordt gebruikt in sjamanistische rituelen in Zuid-Amerika. Het bevat DMT als een van de belangrijkste actieve ingrediënten, maar wordt gecombineerd met andere planten om de effecten te versterken en de duur van de trip te verlengen.

Wat doet DMT in de vorm van ayahuasca?

DMT is een psychedelische stof die voorkomt in de ayahuasca-brouwsels. Wanneer ayahuasca wordt geconsumeerd, duurt het meestal ongeveer 30 tot 60 minuten voordat de effecten beginnen op te treden. De piek van de ervaring kan tussen de 1-3 uur duren, afhankelijk van de dosis en individuele gevoeligheid. De “coming down” fase kan nog enkele uren duren, waarbij de effecten geleidelijk afnemen. Het volledige effect kan dus variëren, maar over het algemeen duurt de ervaring met ayahuasca 5-8 uur.

Is DMT verboden in Nederland?

Ja, DMT is verboden in Nederland volgens de Opiumwet. Op 13 oktober 2020 heeft de Hoge Raad geoordeeld dat DMT onder de Opiumwet valt en dus strafbaar is.

Kan DMT als therapie gebruikt worden?

DMT wordt momenteel onderzocht als een mogelijke therapeutische behandeling, voornamelijk voor aandoeningen zoals depressie, angst en posttraumatische stressstoornis (PTSS).

Waar kan je DMT kopen?

Het kopen, verkopen en bezitten van DMT is in Nederland illegaal en strafbaar. Uiteraard zijn er aanbieders die DMT verkopen, maar die handelen in strijd met de wet. De planten die DMT bevatten zijn overigens niet illegaal en zijn bij online smartshops te koop.

Wat is een bevinding van recent wetenschappelijk onderzoek naar DMT?

Een recente studie uitgevoerd aan de Johns Hopkins University toonde aan dat DMT ervoor zorgde dat deelnemers aan het onderzoek positieve veranderingen ervoeren in hun welzijn en psychologische veerkracht.

Wanneer wordt DMT erkend als medicijn?

Het is mogelijk dat in de toekomst, op basis van positieve resultaten uit wetenschappelijk onderzoeken, DMT als medicijn erkend kan worden. Gezien het vroege stadium waarin het DMT onderzoek zich verkeert is de verwachting dat de medische erkenning nog zeker 3 jaar in de toekomst ligt.

Is er weleens iemand dood gegaan door DMT?

Ja, er zijn gevallen gemeld waarbij mensen zijn overleden na het gebruik van DMT. Door door DMT is echter zeldzaam en meestal het gevolg van misbruik, onbedoelde overdosering of het gebruik van DMT in combinatie met andere drugs of medicijnen.

Wanneer kan je geen DMT gebruiken?

DMT mag niet worden gebruikt in de volgende situaties:
– Als je zwanger bent of borstvoeding geeft.
– Als je een voorgeschiedenis hebt van psychische aandoeningen, zoals schizofrenie of bipolaire stoornis.
– Als je hartproblemen, hoge bloeddruk of een andere ernstige lichamelijke aandoening hebt.
– Als je recent een hartaanval, beroerte of epileptische aanval hebt gehad.
– Als je bepaalde medicijnen gebruikt, zoals antidepressiva , antipsychotica of andere psychoactieve medicijnen.

Wat is een goed alternatief voor DMT?

Een alternatief voor DMT is moeilijk te vinden. Psilocybine kan in hogere doseringen dezelfde soort psychedelische ervaringen veroorzaken, maar duurt 6 uur. Sommigen zeggen dat 5-Methoxy-DMT een (5-MeO-DMT) een alternatief is, echter geeft dit middel amper visuele hallucinaties.